Događanja u Škopljancima,  Drugi o nama,  In Medias Res,  Konobe

Prvi članovi CULINARY HERITAGE EUROPE

Središnji dio Jadranske obale, od Marine na sjeveru do Gradca na jugu, koji se duboko uvukao okolnim planinama pod skute, s niskom otoka i desecima kilometara šljunčanih plaža, sa zelenim zaleđem koje oplemenjuju rijeke Jadro i Cetina, turistička je regija duge i bogate tradicije, povijesti i kulture.

Neobičan spoj prirodnih ljepota oplemenjenih antičkim, starohrvatskim, romaničkim i pučkim graditeljstvom, koji se duž obale i na otocima zrcali u gradićima i urbanim središtima, pruža gostu raznolike mogućnosti odmora i zabave, uspavljujuću tišinu, ali i bučne mediteranske noći natopljene toplim dahom juga.
Ono što je zajedničko svemu je jednostavna i dobrodušna srdačnost domaćina, njihova vedra i bučna narav, njihova nepatvorena želja da gostu podare sve najbolje.

To je bogatstvo koje se ne može po povratku spremiti u kovčeg, ali ono će ispunjavati vašu dušu sve do sljedećeg dolaska u srce Jadrana – destinaciju vaše vječne inspiracije!

Splitsko-dalmatinska županija prostorno je najveća županija Hrvatske – ukupne površine 14.106,40 km2.

Geografski je smještena na središnjem dijelu jadranske obale. Proteže se od Vrlike na sjeveru do najudaljenijeg hrvatskog otoka Palagruže na jugu, od Marine na zapadu do Vrgorca na istoku.

Splitsko-dalmatinska županija graniči: na sjeveru s Republikom Bosnom i Hercegovinom, na istoku s Dubrovačko-neretvanskom županijom, a na jugu se prostire do granice teritorijalnog mora Republike Hrvatske.

Županija se dijeli u tri geografske podcjeline:
• zaobalje,
• priobalje i
• otoke.
Zaobalje, u kontinentalnom dijelu županije, ispresijecano je planinama koje se pružaju paralelno s obalom. Kraj je rijetko nastanjen i ekonomski siromašan.
Priobalje čini uski pojas uz more između planinskih lanaca i mora. To je područje visoko urbanizirano i ekonomski razvijenije u odnosu na zaobalje. Otoci su slabo nastanjeni, ekonomski su razvijeniji od zaobalja, međutim zbog različitih prilika imali su trajnu emigraciju stanovnika.

Otočno područje Županije sastoji se od 74 otoka i 57 hridi i grebena. Veličinom i naseljenošću se izdvaja 5 otoka, a to su Čiovo, Šolta, Brač, Hvar i Vis. Naseljeno je još 6 otoka: Veli Drvenik, Mali Drvenik, Sv. Klement, Šćedro, Biševo i Sv. Andrija.

Splitsko-dalmatinska županija se nalazi u zoni jadranskog tipa mediteranske klime čije su osnovne osobine suha i vruća ljeta te blage i vlažne zime.

Prvi članovi su restoran KAŠTIL SLANICA  i  ETNO EKO SELO ŠKOPLJANCI RADOŠIĆ.


Regional Information
Area sq.km: 4,540
Population: 454,798
Member since: 2013
Recipes: 22
Business members: 15

Odgovori