KUD ”Ognjište”

Kulturno umjetničko društvo ”Ognjište” osnovano je 1994. godine s ciljem njegovanja, očuvanja i prenošenja tradicije i običaja Zagore na nove, mlađe naraštaje. Idejni začetnik i osnivač udruge, Božo Škopljanac, svoje je znanje i iskustvo nesebično prenosio na svoje sinove, Ivana i Marka, kao i na sve ostale zaljubljenike u prekrasnu i bogatu tradiciju ovoga kraja.

Bogatu kolekciju narodnih nošnji ( preko 45 kompleta ) Marica Škopljanac, svima poznata kao Keka, svojim je vrijednim rukama oplemenila detaljima koji simboliziraju ovaj kraj i sačuvala jedan djelić prošlosti za budućnost. Svoje znanje i vještine u šivanju nesebično djeli sa svima koji su na njena vrata pokucali… Sam Bog zna koliko je izvođača iz različitih Udruga i drugih kulturno umjetničkih društava nastupalo u ”Kekinim” nošnjama.

KUD Ognjište

Pjevanje ojkavice (UNESCO), treskavice, rere, gange, suke…plesanje nijemog kola (UNESCO), sviranje gusle, dipli, svirala…samo su jedan mali dio repertoara koji možete poslušati u izvedbi članova kud-a ”Ognjište”.  Organizacijom manifestacija daleko su najpoznatiji u svom kraju, a neke od njih imaju tradiciju i preko 20 godina kontinuiranog održavanja.

1. Tradicionalno silo ( okupljanje mladih u večernjim satima oko komina gdje bi fešta, uz jelo, piće i neizostavnu pjesmu i ples, trajala do dugo u noć…)

2. Ivanjske noći ( veličanstvena prezentacija narodnog folklora, uz izbor za Miss dalmatinske Zagore jedinstvena i nezaboravna manifestacija)

3. Radoške mačkare

4. Seoska Olimpijada i borba bikova

Etno land


IZRAZITO SMO PONOSNI NA…

1) Ojkavica kao najpopularnija pjesma ovoga kraja, koju je UNESCO 16. studenog 2010. uvrstio na popis ugrožene nematerijalne svjetske baštine, snimana je u Radošiću još 2004. godine u dokumentarnom filmu ”Ćaća i braća”. Pod redateljskom palicom Vlatke Vorkapić, a u izvođenju Bože (ćaća) i braće Ivana i Marka !

2) Godine 2011. na temu borbi bikova u Radošiću snimljen je film ”Sonja i bik” sa Juditom Franković i Goranom Bogdanom u glavnim ulogama kao i ostalom svitom hrvatskog glumišta ( Ivo Grgurević, Dejan Aćimović, Elvis Bošnjak, Vlasta Ramljak, Miro Barnjak, Mijo Kevo, Franko Jakovčević…). Uz radnju filma koja je većim djelom snimana u Škopljancima i okolnim zaseocima, tradicionalnu glazbu u filmu potpisuju upravo Bože, Ivan i Marko Škopljanac ( ojkavica).

3) Prošle godine (2014) snimljen je dokumentarni film o mačkarama u Radošiću. Uz redatelje Marka Dimića i Aleksej Gotthardi Pavlovskog borba Turaka i Tala ovjekovječena je za sve nadolazeće generacije

Odgovori