Seoska olimpijada

Seoska Olimpijada obuhvaća nekoliko starih seoskih disciplina:
◦ Kamena s ramena
◦ Obaranje ruke ( za žene i muškarce)
◦ Jačanje
◦ Borba na gredi
◦ Potezanje klipa
◦ Trka magaraca
◦ Bacanje balote u bubanj s konja
◦ Skok u dalj s mjesta
◦ Potezanje konopa ( za žene i muškarce)

Seoska olimpijada je poseban doživljaj koji obuhvaća mnoga sportska natjecanja i brojne starinske Seoske Igre koje su zaboravljene zbog sve urbanijeg načina života, na koju dolaze brojni natjecatelji želeći testirati svoju snagu i umijeće iz pojedinih disciplina.
Seoska olimpijada zahtjeva izgradnju i pripremu mnogih sadržaja, objekata i terena koji mogu primiti do čak 15.000 gostiju. U sklopu priprema za taj događaj, mora se osigurati parking za brojna vozila, arena i gledalište, stolovi, klupe, stolice, tereni za sportska natjecanja, ugostiteljski objekti, brojni ražnjevi za pečenje mesa, objekti za prodaju seoskih suvenira i alata, prodajna mjesta za domaća jela, vina i specijalitete, prostori za narodna glazba i pjevanje.

U takvom jednom ambijentu oduševljenja i navijanja, Seoska Olimpijada poprimi karakteristike pravog sportskog natjecanja. Nije jednostavno baciti kamen težak oko 16 kg, oboriti ruku snažnom čovjeku sa sela, potegnuti konopac kad je na drugoj strani 10 jakih takmičara koji mogu imati i do 160 kg, oboriti protivnika na gredi… Na kraju, kad su gotova sva natjecanja i borbe, pobjednicima se uručuju medalje, diplome i prigodni pokloni.

Nakon dodjele nagrada pobjednicima, nastavlja se sa slavljem, veseljem, narodnom izvornom glazbom.. Zabava i veselje traju do kasno u noć, nakon čega se umorni gosti puni divnih utisaka vraćaju svojim kućama jer će slijedeće druženje biti tek za godinu dana.


Foto Seoska Olimpijada Radošić

 

Ostavi odgovor