Događanja u Škopljancima,  Drugi o nama,  In Medias Res,  Seoski turizam

Nagrada za najbolje malo misto

Mogu li ljudima malo pogusliti? – zateklo nas je pitanje dvogodišnjeg Ivana, odmah na ulazu u Eko-etno selo Škopljanci, za koje vjerujemo kako su mnogi već odavno čuli. Naime, ima više od dva desetljeća da obitelj Škopljanac stvara tu oazu mira i spokoja u Dalmatinskoj zagori, iza Malačke, tek 27 kilometara od Splita, u zaseoku mjesta Radošića, u općini Lećevica.

Jedna obitelj – predvođena ocem Božom, 64-godišnjakom, i suprugom mu Maricom (62), s dva sina: Ivanom (43) i Markom (41) – počela je početkom devedesetih godina slagati kamen po kamen, uređivati stare i srušene kuće, sakupljati dio po dio već zaboravljenih predmeta koji su nekada bili sastavni dio života naših predaka.
Tako sada, 2014. godine, gostima, turistima koji iz cijeloga svijeta stižu, i to isključivo usmenom predajom, mogu i – pogusliti.

– Dida Iko još je 1955. godine osvajao nagrade na bikijadama diljem tadašnje države, a otac Božo 1987. godine organizirao bikijadu u našim Radošićima. Tako smo i počeli s obnovom kuća, ostali smo na selu, a reakcije posjetitelja su nam svakodnevna potvrda kako nismo pogriješili – kazuje nam Marko.

Naravno da nisu jer obitelj Škopljanac ušminkala je to malo selo, pa su ponosni vlasnici i etnozbirke koja se iz dana u dan širi. Imaju više od 1500 eksponata, među kojima je sigurno najvrjednija jedna drvena škrinja, ona starinska, koja u svojim njedrima krije komplet od 45 narodnih nošnji ovih krajeva.

– Jednom su nam Talijani, koji su se vraćali s izleta iz Međugorja, došli na obid i obukli nošnje, pa ih nisu htjeli skinuti. Iako je bilo prevruće, oni su cijeli dan bili u njima, nudili ogromne sume novca za tu starinsku odjeću, no nismo se ni mi dali.

Bikijada i seoska olimpijada

Treba to blago naših predaka sačuvati. Zato vam je kod nas sve izvorno; stare vace, staro drvo, sada uređeno i očuvano, no nema imitacije. A nudimo kompletan komfor, i grijanje i hlađenje, voda iz bunara, ugoda modernog života od interneta, TV opreme, muzičkih linija, oprema za karaoke show, no sve skriveno u starim ormarima. Ništa ne smije nagrditi taj starinski štih. Dogodine je u planu i bazen, no u tom spoju modernog i starog uvijek prednost ima ovo potonje. Evo, moderna je i ova mala kapelica svetoga Ivana Krstitelja s osam izvora vode, bazenom s ribicama, no tehnologiju ne vidite, samo kamen… – govori nam Marko Škopljanac, u pratnji supruge mu Ivane (29).

A selo, koje je Ministarstvo kulture zaštitilo kao zaštićeni spomenik, ima trenutno dva apartmana te tri konobe gdje se može ugostiti oko 130 osoba, uz jednu veliku dvoranu za 250 osoba, te bezbroj malih konoba, svaka s nekom svojom pričom.

Ona najzanimljivija je – konoba od bika!
– Evo kamena iz zemlje iskopanog u obliku bika, pa slike i razne posvete ljubitelja ovih krasnih životinja, tu su i eksponati sa seta filma “Sonja i bik”. Ovdje se snimao film, kao i spot klape Sveti Juraj HRM-a – niže Marko sve aktivnosti koje se događaju u ovom obiteljskom raju, gdje za njih ima puno i posla, ali i zabave.

Tako su organizatori, osim one popularne Bikijade Radošić, osmislili i Seosku olimpijadu. Deset starovičkih disciplina je na oraru, od bacanja kamena s ramena, potezanja konopa, obaranja ruku, potezanja klipa… Ove godine prvi put su bili domaćini i Dječje olimpijade, a brinu se i o hrastovoj šumi, na 30 hektara prostrtoj, pa Sijela u Radošićima, kao i maškara…

U njihovoj režiji bilo je i svadbi s kočijama za mladence, pa brojne prezentacije, imaju tobogane za djecu uz malo igralište, ali i ona za košarku te nogomet. U planu su i megakoncerti te višednevni izleti.


 

http://www.slobodnadalmacija.hr/Dalmacija/Zelenistol/tabid/344/articleType/ArticleView/articleId/256783/Najvie-glasova-otilo-u-etnoeko-selo-kopljanci.aspx

 

Ostavi odgovor